Atlas of Transitions

 

 

(τo project συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe)

To Atlas of Transitions – Νέες Γεωγραφίες για μία διαπολιτισμική Ευρώπη είναι ένα ευρωπαϊκό project που βασίζεται στην διεύρυνση κοινού, προωθώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και την σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων μέσω πολιτιστικών δράσεων σε κοινούς δημόσιους χώρους. Κύριος στόχος των συνεργαζόμενων φορέων είναι το να εμβαθύνουν σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού: τη συμβολή των μεταναστών και των προσφύγων στην πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης.

Σε μία περίοδο 3 χρόνων (2018-2020), μέσω ενός δικτύου που συνδέει χώρες από την Ευρω-μεσογειακή περιοχή έως την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, το project επικεντρώνεται στο να προτείνει μεθόδους καλλιτεχνικής έρευνας και να δημιουργήσει μία σειρά καινοτόμων πολιτιστικών προγραμμάτων για τη διεύρυνση του κοινού και την εξωστρέφεια. Παράλληλα, στοχεύει στο να ισχυροποιήσει τη θέση εκείνη που υποστηρίζει πως, μέσω του πολιτισμού και των τεχνών, άνθρωποι με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές και υπόβαθρο μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου τους.

Το project Atlas of Transitions επιλέγει να δράσει μέσω της τέχνης και ειδικότερα μέσω των παραστατικών τεχνών, χώρος στον οποίο, οι δυναμικές της συνάντησης, της σύγκρουσης και της ζύμωσης διαφορετικών πολιτισμών είναι πιο ευανάγνωστες, δύσκολες μεν, αλλά και πολλά υποσχόμενες. Σε αυτόν τον αντικρουόμενο χώρο μεταξύ ταυτότητας και ετερότητας, ιδιωτικού και δημόσιου, η τέχνη μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο εφευρίσκοντας νέες στρατηγικές διάδρασης και αμοιβαιότητας μεταξύ ετερόκλητων κόσμων, φαντασίας, συστημάτων αναφορών, διαφορετικών πολιτισμών. Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό λοιπόν, ως μετάβαση.

Εταίροι του έργου:

Emilia Romagna Teatro (Ιταλία) (Συντονιστής)
Cantieri Meticci (Ιταλία)
Alma Mater Studiorum–Università di Bologna Department of Sociology and Business Law (Ιταλία)
Teatr Powszechny (Πολωνία)
Le Channel Scène Nationale de Calais (Γαλλία)
Götesborgs Stadsteater, Backa Teater (Σουηδία)
A.T.K. (Αλβανία)
Tjeter Vizion (Αλβανία)
Théâtre de Liège (Βέλγιο)
Motus Terrae (Ελλάδα)

Επίσημοι συνεργάτες της Motus Terrae σε εθνικό επίπεδο:
Ε.Μ.Π. – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Έλενα Κωνσταντινίδου – Λέκτορας (εκλεγμ. Επικ. Καθηγήτρια) Εργαστήριο/Τομέας: Τομέας Ι, Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας.

Δράσεις του “Atlas of Transitions” στο Λαύριο σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.

Η πόλη του Λαυρίου και η ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνει μια τεράστια και αδιαμφισβήτητη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Ως κέντρο πολιτισμού, εμπορίου και πνεύματος στην αρχαιότητα, μα και βιομηχανικό κέντρο στη νεότερη ιστορία, προσέλκυε αντίστοιχα πληθυσμούς από όλη την επικράτεια. Το Λαύριο έχει υπάρξει ένας ιδιαίτερος τόπος, στον οποίο άτομα από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες (οικονομικές, εθνοτικές, εθνικές) κατοίκησαν και συνεχίζουν να κατοικούν. Άνθρωποι που έκαναν σπίτι τους την πόλη του Λαυρίου για διαφορετικούς λόγους.

Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων, καλλιτεχνικών δράσεων και διεθνών συναντήσεων, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο συνάντησης και ανταλλαγής μεταξύ των κατοίκων της πόλης, εξερευνώντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της, με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας Ιστορίας της.

Οι δράσεις που έχουν ήδη προταθεί και σχεδιαστεί στα πλαίσια του έργου έχουν ως κύριο άξονα την προσέγγιση της πολυποικιλότητας του πληθυσμού μέσω της έρευνας και καταγραφής του Δημόσιου χώρου, ως κύριο σημείο συνάντησης των πολιτών. Αναζητώντας τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης μέσα στον αστικό ιστό, επιδιώκεται η χαρτογράφηση της πόλης και η ανάδειξη της σύγχρονης ταυτότητας της. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., με τους σπουδαστές και διδάσκοντες της, μέσα από εργαστήρια, ημερίδες, έρευνα και άλλες δράσεις, καλείται να συνδράμει στο έργο, αλλά και στην ίδια την πόλη του Λαυρίου.

Η παραπάνω φιλοσοφία εκφράζεται μέσα από τις ακόλουθες δράσεις:

  • Υλοποίηση 3 διαπολιτισμικών εργαστηρίων διαρκείας με την ενεργή εμπλοκή κατοίκων του Λαυρίου.
  • Συνεργατική δημιουργία εικαστικών εγκαταστάσεων στο Δημόσιο χώρο της πόλης του Λαυρίου
  • Υλοποίηση καλλιτεχνικού δρώμενου σε μορφή ξενάγησης σε σημεία της πόλης.
  • Υλοποίηση ρεπορτάζ για τις δράσεις στο Λαύριο.
  • Διοργάνωση διεθνούς συνάντησης που περιλαμβάνει εργασίες των συνεργαζόμενων φορέων και ανοιχτή εκδήλωση
  • Παράλληλη ερευνητική και πρακτική δραστηριότητα από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. στο πλαίσιο των εργασιών του ακαδημαϊκού δικτύου του Atlas of Transitions.

για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή δραστηριότητα του project, επισκεφθήτε την ιστοσελίδα του Atlas of Transitions